Brazilian Jiu Jitsu & self defense

Wat is Braziliaans Jiu Jitsu?

Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ) is een vechtsport die ontwikkeld is om jezelf te kunnen verdedigen tegen een grotere en sterkere tegenstander.
Het doel is om de aanvaller/agressor zo snel mogelijk naar de grond te werken en een dominante positie te krijgen om daar de situatie te controleren, te de-escaleren en de tegenstander tot overgave te dwingen.
Hiervoor wordt gebruik gemaakt van controlerende grepen, armklemmen, beenklemmen, verwurgingen en eventueel stoten.
Daarnaast is er nog het (onzichtbare) deel waarbij gevoel een belangrijke rol speelt zoals behouden van balans, het uitoefenen van druk en het toepassen van hefboomwerkingen.   Door dit alles toe te passen zal het voordeel wegvallen van een tegenstander die bekwamer is in het staande gevecht.

Interesse in een zelfverdedigingscursus? Neem direct contact op!

helio-gracie_d-jitsu_brazilian-jiu-jitsu_bjj_self-defense_danny-kruithof

Hélio Gracie (1913 – 2009)

was de grondlegger van het Gracie Jiu Jitsu. Hij was meester in deze discipline en wordt beschouwd als een van de grootste sporthelden van Brazilië.

rickson-gracie_d-jitsu_brazilian-jiu-jitsu_bjj_self-defense_danny-kruithof2

Rickson Gracie

De effectiviteit van BJJ is bewezen door decennia van ‘Vale Tudo’ wedstrijden. Deze ‘alles is toegestaan’ wedstrijden hadden vaak geen regels of tijdslimieten en waren ontzettend populair in Brazilië in de twintigste eeuw.

Hélio en zijn broers Carlos, Oswaldo, Gastao en Jorge, maakten naam door verscheidene demo’s te geven en straatgevechten te winnen.
Na slechts 1 jaar les van Mitsuyo Maeda (judo expert) die terugging naar Japan, ontwikkelde Hélio (de jongste broer) het Braziliaans Jiu Jitsu, ook wel Gracie Jiu Jitsu genoemd, als een zeer effectieve vechttechniek met een sportief aspect.

Meer over Hélio en de geschiedenis vind je hier.

De eerste Gracie Jiu-Jitsu school opende haar deuren in 1925 en daagde scholen met andere vechtstijlen uit om hun technieken te testen.
Hélio Gracie versloeg al zijn tegenstanders, zelfs diegenen die 2x zwaarder wogen, in allerlei stijlen met en zonder regels.
Hélio leerde daarop alles aan zijn zoons die de sport brachten op het niveau van vandaag.

Rickson Gracie wordt gezien als de meest succesvolle zoon van Hélio in het BJJ. Vanaf zijn 18e heeft hij geen wedstrijd meer verloren. De stijl van Rickson verschilt dan ook van andere stijlen door de nadruk te leggen op het vechten / verdedigen vanuit de basis. (balans, connectie, gewichtsverdeling, hefboomwerking)

Ongeacht in welke situatie je je bevindt, je moet het gevecht naar je eigen hand kunnen zetten. Dat geldt in wedstrijden, maar zeker ook op straat. Daarom geldt de standaard van Rickson als de hoogste standaard in het BJJ.
De perfectie van de basisprincipes zijn vrijwel niet te zien en kun je enkel ervaren of voelen. Rickson staat daarom bekend om zijn ‘Invisible Jiu-Jitsu’ concepten.

De vrijwel nooit te perfectioneren eindeloze technieken binnen het BJJ maakt dat je het je leven lang kunt blijven beoefenen.
Zeker in het begin is een beetje doorzettingsvermogen wel vereist maar voor wie doorbijt en volhoudt zal merken dat zijn/haar geduld wordt beloond met een nieuwe passie of zelfs een Jiu-Jitsu Lifestyle!